logo


A  Pécsi Gyermekotthon Alapítvány által támogatott intézmény
  szponzor1           szponzor2          szponzor3  szponzor4szponzor5
                              

Kisgyermekeket nevelő csoport

A 19. században Pécs városának két árvaháza volt. A Rudolfium Árvaház (ma Megyei Kórház épülete) és a Materna Árvaház (ma Dunántúli Tudományos Intézet). Később, 1926-ban a mai Gyermekkórház épületében nyílt árvaház, de árvaház működött a Damjanich utcában is. A Csecsemővédelmi Központot 1933-ban adták át Kilián György utca 2. szám alatt. Itt nyert elhelyezést 16 anya, 20 ágyas csecsemőotthon, a város első bölcsődéje, egy napközi otthonos óvoda, valamint egy anya és csecsemővédelmi tanácsadó is. 1976-2015-ig a csecsemőotthon a város uránvárosi részében működött. A törvényi szabályozás változásának megfelelően 2015-től a Pécsi Gyermekotthon negyedik lakóegységeként 2015. 06. 05.-én Pécs belvárosába költözött intézményünk.

A csoportban otthont nyújtó ellátást biztosítunk 8 fő a kora miatt sajátos szükséglettel bíró (0-3 éves), illetve tartósan beteg vagy fogyatékos kisgyermeknek.

Az elmúlt néhány év tapasztalata, hogy a gyermekek egyre kisebb korban és egyre rövidebb időre kerülnek intézményünkben elhelyezésre. A korábbiaknál gyakrabban kapunk sajátos nevelési igényű kisgyermeket (Down szindróma, ajak-, és szájpad hasadék, fejlődési rendellenesség, stb.), akik gondozása, nevelése, fejlesztése nagy erőbevonást igényel.

A kisgyermek fejlődésének természetes és ideális közege a család. Igyekszünk mindent elkövetni, hogy az intézményben eltöltött idő a legkevésbé okozzon traumát a gyermeknek. Ennek érdekében az intézménybe való bekerüléstől egyik fontos szempont a személyi állandóság biztosítása. Másrészt fontos törekvés a gyermekeket minél gyakrabban kimozdítani az intézmény relatív ingerszegény környezetéből: sétákra, játszótérre, stb. vinni őket. Ennek megvalósításában nagy segítség az önkéntesek részvétele a csoport életében. Igyekszünk dokumentálni a kisgyermekek életének minden apró momentumát, melyet távozáskor élettörténeti napló és cd lemezek formájában adunk át, remélve, hogy a későbbiekben ezek hasznosnak bizonyulnak majd a gyermek identitásának alakulásában, sorsának feldolgozásában.

Kiemelten kezeljük a családdal való kapcsolattartást, amit egyénre szabottan, a gyermek napirendjéhez igazítva igyekszünk kivitelezni. A kapcsolattartás az erre a célra kialakított látogató szobában valósul meg, de lehetőség van a gyermekkel rövid sétára, játékra is az intézmény udvarában. A rendszeresen látogató szülők bekapcsolódhatnak gyermekük gondozásába is: szakembereink igyekeznek mintát nyújtani a helyes gondozási-nevelési praktikák elsajátításában.

Lakóegységben dolgozók: 1 fő lakóegység vezető nevelő

5 fő kisgyermeknevelő

1 fő fejlesztőpedagógus

1 fő tejkonyha vezető

1 fő gazdasági nővér

2 fő kisegítőKépek


csecso1csecso2